De eerste uitgave van dit boek verscheen in 1895 en werd geschreven door Adriaan Doeleman (tak AT). Hij was onderwijzer/leraar in Hooge Zwaluwe/Geertruidenberg. Het boek was bedoeld voor kinderen in de hoogste klassen van de basisschool, maar ook geschikt voor oudere kinderen en volwassenen. Het is een waar verhaal uit de tijd van de Russische Jodenvervolging. Jozef, 12 jaar oud, gaat in 1893 te voet vanuit Wit-Rusland naar Rotterdam om op de boot te stappen naar New York. Onderweg ervaart hij de haat tegen de joden, maar hij ontmoet ook mensen die hem verder helpen. Het is spannend en aangrijpend geschreven. Het boek verscheen in de serie 'de Nieuwe Bibliotheek voor de Jeugd', onder redactie van J. Stamperius. De boekjes waren met name bedoeld voor de schoolbibliotheken. Het werd enkele malen herdrukt.

Nu is het boek hertaald en opnieuw uitgegeven door de stichting Familiearchief Doeleman. Dezelfde gekleurde platen zijn in het boek opgenomen. Het is gedrukt op 120gr Bio Top 3 papier met FSC keurmerk. Het formaat is 14,5 x 20,5 cm en telt 110 pagina's. Nu uitgegeven als paperback in een oplage van 200 stuks. Op de achterzijde staat informatie over de schrijver. Het boek is verkrijgbaar bij de stichting Familiearchief Doeleman, het Joods Historisch Museum in Amsterdam en bij de synagoge in Winterswijk. De prijs bedraagt € 19,95, exclusief verzendkosten. Bestellen kan middels een mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Voor de nazaten van Adriaan Doeleman zijn 25 genummerde exemplaren met de hand gebonden in rood linnen band met gouden opdruk en papieren omslag. Er zijn nog enkel van deze unieke exemplaren beschikbaar. De prijs is € 50,00.

Betaling: NL67 TRIO 0198538820 t.n.v. H. Doeleman

Het boekje dat in 1895 verscheen is te lezen op deze website. Kijk onder het kopje 'Varia'.